Wall Switch Converter

Gemaakt door Rob van Egmond, Gewijzigd op Mon, 26 Oct 2020 om 04:23 PM op Rob van Egmond

De Wall Switch Converter wordt geïnstalleerd in een wanddoos, achter een bestaande enkelvoudige of dubbele wandschakelaar. Hierdoor is het mogelijk om je slimme LED-verlichting van Smartwares Pro of Philips Hue (middels integratie met de Link) aan- of uit te zetten met je bestaande wandschakelaar. Maar ook kun je er de huisstatus (preset) mee aanpassen of scènes activeren. Het gaat om het volgende artikel;

Voordat je de Wall Switch Converter installeert. Houdt dan rekening met het volgende:

• De Wall Switch Converter koppelen aan de Link

De Wall Switch Converter kan rechtstreeks gekoppeld worden met een compatibel 'Smartwares Connected'-apparaat. In deze instructies geven we aan hoe je de Wall Switch Converter koppelt aan de Link. Een reeds bestaande rechtstreekse koppeling wordt ontkoppeld zodra je de converter koppelt aan de Link.

• Traditionele wandschakelaar
De Wall Switch Converter kan alleen worden aangesloten op een traditionele enkelvoudige of dubbele wandschakelaar. De Wall Switch Converter kan niet worden aangesloten aan een gevoede of een pulsschakelaar. Raadpleeg bij twijfel een elektricien over welke wandschakelaar wel of niet gebruikt kan worden.
  • Standaardverlichting vervangen
    Het aangesloten lichtpunt (fitting) wordt niet meer geschakeld nadat je de Wall Switch Converter hebt geïnstalleerd achter een bestaande wandschakelaar. Vervang de aangesloten verlichting voor een Connected LED lamp, Kleuren LED lamp of Philips Hue-lamp die vervolgens weer gekoppeld is aan de Link.

Middels de onderstaande stappen wordt uitgelegd hoe de Wall Switch Converter in de HomeWizard Link-app toegevoegd kan worden:

1. Open de 'HomeWizard Link'-app.
  2. Ga naar het tabblad  'Mijn huis' rechts onderaan op het scherm. (Wordt automatisch geopend bij het openen van de app).
  3. Ga in de app naar de 'Huisinstellingen'  door op het tandwielpictogram in de rechterbovenhoek te klikken.
  4. Selecteer 'Apparaat toevoegen'
  5. U bevindt zich in het scherm 'Apparaat toevoegen'.
    • Selecteer bij 'Verlichting & Schakelen'Wall Switch converter’ om een Wall Switch Converter toe te voegen aan de HomeWizard Link
    • Als de Wall Switch Converter goed voorbereid is, druk je op 'Volgende' om de koppeling te starten.
      • Volg de verdere instructie vanuit de app.

De batterij van de Wall Switch Converter plaatsen

De batterij is vereist omdat de Wall Switch Converter uw wandschakelaar verandert in een draadloze wandschakelaar. Volg de procedure hieronder om de batterij te plaatsen.
  1. Draai het de deksel van de Wall Switch Converter tegen de klok in (raadpleeg de markeringen op het deksel).
  2. Verwijder het deksel
  3. Plaats de batterij. Zorg voor de juiste polariteit van de batterij. Type batterij is een 'CR2450' 3V.
  4. Plaats het deksel en draai het met de klok mee om het vast te zetten.

Koppeling van Wall Switch Converter aan de HomeWizard Link

Houd de knop 5 seconden ingedrukt, of tot dat de LED-indicator 8 keer heeft geknipperd en daarna snel begint te knipperen.

(De LED gaat knipperen zodra u de knop indrukt, maar de snelheid wordt na 5 seconde hoger)

1. Gefeliciteerd! Je hebt een Wall Switch Converter toegevoegd aan de HomeWizard Link.

De Wall Switch Converter configureren .

Tijdens de installatie of er na, is het mogelijk om er actie van de Wall Switch Converter te configureren. Je kunt verschillende acties toewijzen wanneer je tot 4x schakelt met de wandschakelaar (met 0.5 seconden interval).

1. Open de 'HomeWizard Link'-app.
  2. Klik onderaan het scherm op Bedienen’.
  3. U bevindt zich in het 'Bedienen'-scherm. Zoek de Wall Switch Converter in de toegewezen kamer.
    • Houdt detegellang ingedrukt om naar het ‘Bediening’-venster te gaan.
      • U bevindt zich in het ‘Bediening’-venster van de Wall Switch Converter;
        • Raadpleeg het instellingenvenster hoe de Wall Switch Converter ingesteld staat.
        • Druk op 'Geschiedenis' om de geschiedenis van de Wall Switch Converter te bekijken.
        • Druk op Apparaatinstelling’ om de naam, het icoon, de kamer of de automatisering te veranderen.
          • Druk op 'Automatiseren' om verschillende acties toe te wijzen wanneer je tot 4x schakelt ( met 0.5 seconden interval ). Elk schakelmoment heeft als optie de volgende actie;
            • Geen actie:  Er wordt geen actie ondernomen tijdens een schakeling.
            • Schakel een apparaat: Het aan- of uit schakelen van een individueel apparaat.
            • Activeer een scène: Scène schakelen vanuit een specifieke kamer.
              • Als je wilt weten hoe u dit werkt, raadpleeg ' Scenes'

• Activeer een preset: Het schakelen van Huisstatus;
              • Als je wilt weten hoe u dit werkt, raadpleeg 'Huis-statussen' .

• Iemand Thuis
                • Iedereen Afwezig
                • Slaapstand
                • Vakantiestand

Welke apparaten worden er ondersteunt met actie 'Schakel een apparaat' ?

Bij actie 'Schakel een apparaat' zijn de volgende apparaten die aan de HomeWizard Link gekoppeld zijn compatibel;

• LED lamp
    • Smartwares XQ-lite 868Mhz Connected LED lamp XQ1600
    • Smartwares Connected E14 kaars LED lamp HW1602
    • Smartwares Connected GU10 LED lamp HW1603
  • Kleuren LED lamp
    • Smartwares Connected colour LED lamp HW1601
  • Energieschakelaar
    • Smartwares Energy Socket
  • Dimmer
    • Smartwares Dimmer Socket
  • Philips Hue
    • Philips Hue-lampen (middels integratie met de Link)

Plaatsen en installeren van de Wall Switch Converter

Wanneer de Wall Switch Converter is toegevoegd aan de Link met de desbetreffende actie, kun je deze plaatsen en installeren achter een bestaande enkelvoudige of dubbele wandschakelaar. Achter de bestaande wandschakelaar zorgt de converter ervoor dat de aangesloten lichtpunt/fitting constant stroom krijgt met de (meegeleverde) lasklem. Gebruik voor het lichtpunt/fitting een Connected  LED lamp, Kleuren LED lamp of Philips Hue -lamp die vervolgens weer gekoppeld is aan de HomeWizard Link.

1. Voorbereiding voor gebruik

Schakel de stroom 'UIT' met de hoofdschakelaar in uw meterkast. Controleer voor de zekerheid met spanningsmeter of er geen restspanning is.

2. Maak de wandschakelaar los

Haal de enkelvoudige of dubbele wandschakelaar los van de wand- of montagedoos. Markeer de elektrische kabels die zijn aangesloten achterop de wandschakelaar.

TIP:
Maak een foto (markeer) met je smartphone hoe de elektrische kabels zijn aangesloten achterop de wandschakelaar (zie vervolg stap 5).

3. Verwijder de kabels uit de wandschakelaar

Verwijder de 'ZWARTE' schakeldraad of draden (bij een dubbel wandschakelaar) uit de wandschakelaar.

Verwijder de 'BRUINE' fasedraad uit de wandschakelaar. Hierdoor is wandschakelaar los van de elektrische bedrading.

LET OP!

Is er een 'BLAUWE' nuldraad aangesloten op de wandschakelaar. Dan is het niet mogelijk om deze (gevoede) wandschakelaar te combineren met de Wall Switch Converter.

4. Sluit de elektrische draden aan op de lasklem

Sluit de 'ZWARTE' schakeldraad of -draden en de 'BRUINE' fasedraad aan de (meegeleverde) lasklem. Door deze handeling is aangesloten lichtpunt/fitting constant voorzien van stroom.

5A. Verbind de Wall Switch Converter met de enkelvoudige wandschakelaar

Verbind de 'WITTE' pulskabel en de 'GELE' pulskabel van de Wall Switch Converter met de achterkant van de (losse) enkelvoudige wandschakelaar. De volgorde van het aansluiten van de pulskabels maakt niet uit.

TIP:
Gebruik de gemaakte foto om terug te kijken waar je de pulskabel kan aansluiten achterop de wandschakelaar waar voorheen de elektrische kabels aangesloten zijn geweest.

5B. Verbind de Wall Switch Converters met de dubbele wandschakelaar

Verbind de 'WITTE' pulskabel en de 'GELE' pulskabel van de Wall Switch Converter met de achterkant van de (losse) dubbele wandschakelaar. De volgorde van het aansluiten van de pulskabels maakt niet uit. Herhaal dit proces voor de tweede Wall Switch Converter

TIP:
Gebruik de gemaakte foto om terug te kijken waar je de pulskabel kan aansluiten achterop de wandschakelaar waar voorheen de elektrische kabels aangesloten zijn geweest.

6. Plaats de wandschakelaar terug in de montage- of wanddoos

Plaats de wandschakelaar en de daarop aangesloten Wall Switch Converter(s) terug in de montage- of wanddoos. Plaats de kap terug en druk deze vast.

Gefeliciteerd! Je hebt een Wall Switch Converter geïnstalleerd waardoor de bestaande enkelvoudige of dubbele wandschakelaar een onderdeel is geworden van de HomeWizard Link.

LET OP!

Zorg dat de Wall Switch Converter niet in contact komt met de netstroomkabels. Zorg ervoor dat alle onnodige kabels zijn verwijderd uit de montage- of wanddoos voordat je de Wall Switch Converter plaatst.

Knip de pulskabels niet door om deze te verlengen. De Wall Switch Converter werkt niet met een langere kabels.

Raadpleeg bij twijfel een elektricien voor de meest correcte manier van aansluiting.

Handleiding

De gebruikershandleiding van de Smartwares Wall Switch Converter SH8-90604 is hieronder te downloaden.